Települések

AlmáskamarásAlmáskamarásAttrakciók száma: 1Almáskamarás nem csak arról híres, hogy minden Békés megyei felsorolás vele kezdődik, hanem sok minden más miatt is érdemes elidőzni a nem egészen ezerfős településen.
BattonyaBattonyaAttrakciók száma: 16Battonya vagy "Batonya"? A magyar helyesírás szabályai szerint egyértelmű a két t-hangos kiejtés, azonban ha bárkit megkérdez, aki most szembejön Önnel, akkor a válasz mégis az, hogy "batonya".
BékéssámsonBékéssámsonAttrakciók száma: 7Ha a sámsoni föld beszélni tudna, izgalmas történetekkel szögezné a székhez a hallgatóságot, kezdve az avar kortól egészen a legújabb korig.
CsanádapácaCsanádapácaAttrakciók száma: 3Nagy Apácza Kertész Község néven jegyezték be 1835-ben azt a települést, melyet jelenleg Csanádapácának neveznek ugyan, de továbbra is szorgos gazdák alkotják a közösség gerincét.
DombegyházDombegyházAttrakciók száma: 4Ha dombegyházi sétánkhoz zenét akarunk választani, mindenképpen válasszuk Erkel Ferenc Bánk bán című művét, ez illik ugyanis leginkább a hely szelleméhez. Ne hökkenjen meg, eláruljuk, miért: itt nyugszik ugyanis Erkel Ferenc kedvenc énekesnője, Hollósy Kornélia.
DombiratosDombiratosAttrakciók száma: 1Különleges rekorddal büszkélkedhet az alig több, mint félezer lakosú Dombiratos: itt a legmagasabb az egy főre jutó vitézek száma.
GádorosGádorosAttrakciók száma: 11Bár a legenda szerint a jelenlegi Gádorost alapító orosházi és szentesi telepesek megbánták döntésüket, utódaik mégis egy élhető nagyközséget varázsoltak ide, az Orosháza, Nagyszénás és Fábiánsebestyén által határolt területre.
GerendásGerendásAttrakciók száma: 1Ha Csorvás felől érkezett, máris találkozott a falu egyik nevezetességével, ugyanis az út arról híres, hogy ez volt Magyarország első betonútja, melyet 1937-ben építettek.
KardoskútKardoskútAttrakciók száma: 4Békés megye egyik legfiatalabb települése Kardoskút, hiszen hivatalosan csak 1949 óta létezik, ennek ellenére jelentősége mind gazdasági, mind természetvédelmi szempontból túlmutat a megyehatáron.
KaszaperKaszaperAttrakciók száma: 2Tudta Ön, hogy ahol most áll, egykor 70 falu népének nyújtott menedéket? Legalábbis Rogerius mester erről ír Siralmas énekében: itt kerestek védelmet a környező kisebb települések lakói a tatár ellen, ám Pereg védelme is kevésnek bizonyult Batu kán csapatai ellen, így minden elpusztult.
KevermesKevermesAttrakciók száma: 5És akkor jöttek a gányók - meglehetősen szokatlan az a helytörténeti leírás, mely így kezdődik, Kevermes esetében azonban ez teljesen helytálló: senki nem sértődik meg, ha ezt mondjuk, sőt büszkék is rá a helyiek, hogy a jelenlegi nagyközséget gányók, azaz dohánykertészek alapították újra közel kétszáz esztendeje, 1815-ben.
KisdombegyházKisdombegyházAttrakciók száma: 0Az egykori Bánhidy-Dombegyház ma Kisdombegyház néven bejegyzett, hangulatos kis település Dél-Békésben, ahol nem csak a régmúlt iránt érdeklődők találnak látnivalót, hanem a horgászok is eltölthetnek itt néhány napot.
KunágotaKunágotaAttrakciók száma: 1A dohánykertészek által alapított település nem csak a helyiek szorgalmáról ismert, hanem arról is, hogy számos ismert művész, sportoló született, illetve élt itt, többek közt Szokolay Sándor, Ronyecz Mária, Molnár Piroska, valamint Pócsik Dénes vízilabdázó.
LőkösházaLőkösházaAttrakciók száma: 1Az átlagutazó számára Lőkösháza neve elsősorban vasúti gócpontként, illetve határátkelőhelyként ismert a Budapest-Békéscsaba-Arad-Bukarest-Szófia-Isztambul vonalon, érdemes azonban alaposabban is megismerkedni a valamivel több, mint 2000 lelkes település életével.
MagyarbánhegyesMagyarbánhegyesAttrakciók száma: 1Kalandos előzmények után alakult ki a jelenlegi Magyarbánhegyes az elmúlt évszázadok során. Nem csak a tatárok és a török pusztítottak a bánhegyesi pusztán (mely a nevét Marót János macsói bánról kapta), előfordult, hogy a magyar történelem belharcai is meghatározták a sorsát.
MagyardombegyházMagyardombegyházAttrakciók száma: 0A környék legkisebb települése, a nem egészen kétszáz lelkes Magyardombegyház is azon falvak közé tartozik, melyet szorgalmas dohánykertészek telepítettek újra.
MedgyesbodzásMedgyesbodzásAttrakciók száma: 0Bár a település elnevezése az itt őshonos meggyre, illetve bodzára utal, alapítói mégis a dohánytermesztésből akartak megélni, illetve éltek is meg egy jó darabig.
MedgyesegyházaMedgyesegyházaAttrakciók száma: 8Békés megye egyik legfiatalabb városa mindössze néhány esztendeje viseli ezt a rangot, de annál régebben nevezik a dinnye fővárosának. Nem csak azért, mert a helyiek és a környező települések lakói számára a fő megélhetést a dinnyetermesztés jelenti, hanem mert a Medgyesegyházi Dinnyefesztivál messze földön híres esemény.
MezőhegyesMezőhegyesAttrakciók száma: 14Magyarország legbájosabb mesebeli kisvárosa - olvasható a kisváros weboldalán a turisztikai attrakciók menüpont alatt, s valóban: egy vagy több itt töltött nap meggyőz arról, hogy nem túloztak, akik e szlogent kitalálták. Alig akad ugyanis olyan turista, aki ne találna magának valamilyen elfoglaltságot.
MezőkovácsházaMezőkovácsházaAttrakciók száma: 6A 6300 lelkes Mezőkovácsháza alig harminc esztendeje viseli a városi rangot, azonban térségi meghatározó szerepe ennél sokkal régebbi időkre nyúlik vissza.
NagybánhegyesNagybánhegyesAttrakciók száma: 3Paprika és Túró Rudi – ha két szóval akarjuk összefoglalni Nagybánhegyes közelmúltját, akkor leginkább az egyik legkedveltebb fűszernövény, illetve a népszerű csemege szimbolizálja a leghitelesebben a múltat és a jelent.
NagykamarásNagykamarásAttrakciók száma: 0Míg a szomszédos Almáskamarást elsősorban környékbeli németek, addig az egykori Komoráspuszta másik települését, Nagykamarást elsősorban észak-magyarországi és felvidéki földművelők telepítették újra, miután évszázadokkal korábban a törökök és a tatárok több ízben is kegyetlen pusztítást végeztek itt.
NagyszénásNagyszénásAttrakciók száma: 2Zenaseghaz, Szénásegyház, Szénás, Nagykurtics - ezeken a neveken emlegették az elmúlt közel egy évezredben ezt a települést, mely ma is meghatározó település Orosháza, Gádoros, Kondoros és Szarvas szomszédságában.
OrosházaOrosházaAttrakciók száma: 29Nagy valószínűséggel nem sejtették azok a zombai evangélikusok, akiket hitük miatt üldöztek, hogy az általuk alapított település egyszer az Alföld meghatározó ipari, turisztikai jelentőségű városa lesz.
PusztaföldvárPusztaföldvárAttrakciók száma: 3Ahol most jár, nem csak több ezer éves tatársáncairól híres, illetve arról, hogy itt töltötte gyermekkorát Tamkó Sirató Károly, Bartók Béla pedig rendszeresen itt nyaralt, hanem arról, is, hogy algafajt neveztek el róla.
PusztaottlakaPusztaottlakaAttrakciók száma: 2A mindössze félezer fős Pusztaottlaka múltja, jelene több szempontból is eltér a környező települések történetétől.
TótkomlósTótkomlósAttrakciók száma: 15A hazai szlovákság egyik fellegvára Tótkomlós, mely egyedülálló hangulatával, hagyományaival rendkívül élménygazdag itt tartózkodást ígér. Itt játszódik a kortárs magyar irodalom egyik legsikeresebb műve, a Jadviga párnája, melyet meg is filmesítettek.
VégegyházaVégegyházaAttrakciók száma: 1Ha nincs a legendás jószágigazgató, Végh Aurél, akit a helyiek rendkívül nagyra tartottak, akkor ezt a települést ma is Tótkovácsházának nevezik.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!