Kisdombegyház

Az egykori Bánhidy-Dombegyház ma Kisdombegyház néven bejegyzett, hangulatos kis település Dél-Békésben, ahol nem csak a régmúlt iránt érdeklődők találnak látnivalót, hanem a horgászok is eltölthetnek itt néhány napot.

A Békés megye déli részén található Dombegyház elnevezésű települések története, sorsa közös, de még jelenük is, különösen Kisdombegyházé és Magyardombegyházé, melyek közös jegyzőséget is működtetnek napjainkban.

Az 1954-ben kiadott Békés megye történelme című kötet szerint 1725-ben a dombegyházi puszta Edlspacher Zsigmondé lett, majd 1800-ban Marczibányi István tulajdonába került. Az új földesúr Marczibányi-Dombegyháza néven telepített falut, a mai Dombegyházát, de telepítettek a pusztán több Dombegyházát is.

Bánhidy-Dombegyházából lett a mai Kisdombegyház, mely 1262 hektár területen fekszik, lakosainak száma 581 fő. Fő nevezetessége az úgynevezett Kriptáj-, azaz Kripta-halom, mely Dombegyház és Kisdombegyház között található, az úgynevezett Cigányka-ér partján. Felszínét legelő borítja, magassága 8 és fél, palástmérete mintegy 100 méter.

Megközelíthető földúton a Kisdombegyház főutcájának déli végéből (Dombegyház felé vezető úton) kelet felé induló Liget utcán végig haladva. Itt található a Lonovics család sírboltja, illetve a Szent Kornélia kápolna, melyet a közelmúltban építettek újjá.

A horgászok számára is tartogat vonzerőt Kisdombegyház: a község határában található a horgásztóban ponty, kárász, csuka, harcsa és süllő akadhat horogra megfelelő horgászszerencse esetén.

Képek

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!