Ajánlók

Orosházi és Dél-Békési programok2014-es programajánló: Orosháza és Dél-BékésHa Békésben pihen, akkor ezeket a programokat semmiképp se szalassza el: Orosháza, valamint Dél-Békés további 27 településének kiemelt rendezvényei a 2014-es évben.
Dél-békési FürdőkörképDél-békési fürdőkörképKöszönhetően a föld alatt rejtőző termálkincsnek, illetve a helyiek által kiépített szolgáltatási környezetnek Orosháza környéke és Dél-Békés számos, különböző típusú fürdőhellyel várja a pihenni, gyógyulni és szórakozni vágyókat.
Horgászbottal Orosházán és Dél-BékésbenHorgászbottal Orosházán és Dél-BékésbenBár a térségre nem elsősorban a vizes területek nagy száma jellemző, azért számos, talán még kevéssé ismert horgászparadicsom kínálja magát Orosháza környékén, illetve Dél-Békésben.
Vásárhelyi Bréda KastélyKastélytúra Dél-BékésbenA vérzivataros évszázadok miatt az Alföld ezen részén kevés kastély maradt fenn – ismerje meg a három legszebbet!
Darvas József emlékházIrodalmi túra Justh Zsigmondtól Závada PáligA XIX. és a XX. századi, sőt a kortárs irodalomnak is gazdag tárháza ez a térség, akár egynapos túrával újraélhetők Justh Zsigmond realista regényei, Darvas József szociográfiái, Závada Pál rendkívül sikeres regényei és persze József Attila versei.
Schéner emlékházKépzőművészek, akiket e táj ihletettAz alföldi táj, illetve az itt élő emberek nagyon sok képzőművészt megihlettek, nincs ez másként Orosházán, illetve Dél-Békésben sem: a térség kifejezetten sok jeles művészt adott az országnak és a nagyvilágnak.
ZabsilókSzelfizzen, fotózzon a pusztában!A térség mind a természetfotózás kedvelői, mind a történelmi múlt emlékeit megörökíteni szándékozók számára kínál érdekes témákat, de akár szociofotózni, illetve kulturális értékeket fényképezni is érdemes Dél-Békésben.
KocsimúzeumDél-Békés gazdaságtörténeti emlékeiAz Alföldön élők elsősorban a mezőgazdaságból éltek a kezdetektől. Ennek megfelelően e térség gazdaságtörténeti emlékei is az agráriumhoz köthetők.
Mezőhegyesi vasútállomásVonatkirándulások Dél-BékésbenA vasút szerelmesei számára bőven kínál felfedeznivalót ez a térség, hiszen szinte minden település megközelíthető vonattal. Nem beszélve róla, hogy magunkkal vihetjük a kerékpárt, különben is, a vonatozással a környezetet is kíméljük.
Fehér-tóDél-Békés természeti értékeiA hazai természetvédelem hatékonyságát jól mutatja, hogy Dél-Békésben is nagy területen sikerült megmenteni a növény- és állatvilágot.
Tótkomlós SzárazérErre folyik a Száraz-érA térség egyik legszebb természeti kincse a Száraz-ér, mely a Körös-Tisza-Maros által határolt területek legmeghatározóbb vízfolyása.
Bringával Dél-BékésbenBringával Dél-BékésbenNapjainkra egyre népszerűbb a két keréken történő közlekedés, Békés megye déli része is kiváló célpontja lehet egy-egy rövidebb, hosszabb túrának.
Dél-Békés SzupermaratonTekerje le a szupermaratontA magyar sportélet kiemelkedő rendezvénye az évente megrendezett Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaraton. Aki esetleg nem jut el erre a közösségi eseményre, az részben vagy egészben privát módon is megteheti az utat, akár több napra elosztva, annál is inkább, mivel így jut idő a helyi látnivalókra. Ezek közül ajánlunk néhányat.
Orosháza - Evangélikus templomDél-békési templomok nyomábanA helyi közösségek egyik összefogó ereje a hit, illetve a hely, ahol ezt együtt gyakorolni lehet. Az elmúlt évszázadokban még inkább így volt ez, hiszen az adott közösségek megmaradásának záloga a templom volt.
Ortodox templomok Dél-BékésbenOrtodox templomok Dél-BékésbenBékés megye nemzetiségi sokszínűsége megmutatkozik a vallási sokszínűségben is, például a megye déli részén erősen jelen vannak az ortodox egyházak is.
Szent-István szobor OrosházaA millennium dél-békési emlékeiA millenniumi emlékévben, azaz 2000 augusztusától 2001 augusztusáig számos értékes köztéri alkotással, emlékparkkal gazdagodott a térség. Ezekből mutatunk be néhány megtekintésre érdemeset a teljesség igénye nélkül.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!