Ortodox templomok Dél-Békésben

Békés megye nemzetiségi sokszínűsége megmutatkozik a vallási sokszínűségben is, például a megye déli részén erősen jelen vannak az ortodox egyházak is.

Ezek közül két fő irányzat, a szerb és a román ortodox egyházak vannak jelen, ám ezek nem hitbéli, hanem nemzetiségi különbségek, ugyanis az ortodox felekezetek területi-nemzetiségi alapon építkeznek, szemben a központosított római katolikus egyházzal.

Mint közismert, Battonyát alapvetően szerbek alapították, akik már idejekorán megépítették mára már műemléknek számító templomukat. A késő barokk stílusban épült templom a Hunyadi utcán található és 1779-ben vették birtokukba a hívők. Előtte található az a kőkereszt, mely ugyancsak műemléki védelmet élvez.

A helyi románság is az ortodox egyházhoz tartozik, a román ortodox templom jóval “fiatalabb”, hiszen valamivel több, mint száz éve épült.

Egy ugyancsak új ortodox templom található Pusztaottlakán, melyet 2013-ban építettek fel és hasonlóan a battonyaihoz, Szent Györgyről nevezték el.

Kapcsolódó ajánlatok

Battonya - Szerb ortodox templom Szerb ortodox templom Battonya Battonyát szerb telepesek alapították újra, közösségük máig is erősen jelen van a város életében, övék a legrégebbi helyi templom. Vallás
Battonya - Szent György román ortodox templom Szent György román ortodox templom Battonya Szent György napján ünneplik védőszentjüket a battonyai román ortodox hívők, akiknek temploma is a sárkányölő nevét viseli. Vallás
Battonya - Kőkereszt Kőkereszt Battonya A szerb ortodox templom kertjének dísze az a kőkereszt, melyet 1829-ben állítottak. Emlékmű, szobor

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!