Képzőművészek, akiket e táj ihletett

Az alföldi táj, illetve az itt élő emberek nagyon sok képzőművészt megihlettek, nincs ez másként Orosházán, illetve Dél-Békésben sem: a térség kifejezetten sok jeles művészt adott az országnak és a nagyvilágnak.

Közülük többen is Európa-hírű mesterekké váltak, például az orosházi Müller Miklós, akit Nicolas Mullerként jegyeznek a fotográfia szerelmesei, de jól csengő név Molnár-C. Pálé és Schéner Mihályé is.

Orosházán jelenleg is élénk képzőművészeti élet folyik, s korábban is sok festő, grafikus, fotóművész bontogatta itt szárnyait. Közéjük tartozik Bolmányi Ferenc, Boldizsár István, Csáki-Maronyák József, Pap Gyula és a már említett Müller Miklós – nekik állandó kiállításuk tekinthető meg a helyi Városi Képtárban, ahol a fiatalabb generációt Feldmann Tibor képviseli, ugyancsak állandó kiállítással.

Orosháza - Városi képtár Városi képtár Orosháza Az egykori Bille-házat alakították át városi képtárrá Orosházán, ahol jelenleg hét állandó és több időszaki tárlat tekinthető meg. Kiállítás

Molnár-C. Pál

Battonyáról, egészen pontosan Tompapusztáról indult Molnár-C. Pál, aki mesterien bánt mind az ecsettel, mind a ceruzával, de emellett kiváló fametszeteket is készített, melyek az emlékére kialakított állandó kiállításon tekinthetők meg.

Battonya - Molnár-C. Pál Emlékház Molnár-C. Pál Emlékház Battonya A szentek, a szép nők és a lovak festőjeként jegyzik a Battonyán született Molnár-C. Pált. Műemlék

A Budapesten, Párizsban és más európai nagyvárosokban otthonosan mozgó művész soha nem felejtette el honnan indult, ennek jegyében számos munkáját adományozta szülővárosának. Több helyi és környékbeli templom oltárképe is az ő keze munkáját dicséri.

Schéner Mihály

Ugyancsak a sokoldalúság jellemzi Schéner Mihály munkásságát, aki festőként, grafikusként, szobrászként, keramikusként, sőt bábtervezőként és művészeti szakíróként is maradandót alkotott. Az 1923 és 2009 közt élt mester szülőháza jelenleg emlékház, ahol számos műve látható.

Medgyesegyháza - Schéner Ház Schéner Ház Medgyesegyháza Medgyesegyháza egyik legismertebb szülötte Schnéner Mihály képzőművész, akinek immár a helyi általános iskola is a nevét viseli. Műemlék

Fábián Rózsa

Fábián Rózsa Nagyszénás szülötte, s ő sem hűtlen ahhoz a településhez, ahonnan elindult: a helyi művelődési házban kialakított Rózsa galériában a nagyközségnek adományozott munkái tekinthetők meg.

nagyszenas-rozsa_galeria-01 Rózsa Galéria Nagyszénás A falu egyik leghíresebb szülötte, Fábián Rózsa munkáiból látható kiállítás a nagyszénási művelődési házban. Kiállítás

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!