Kastélytúra Dél-Békésben

A vérzivataros évszázadok miatt az Alföld ezen részén kevés kastély maradt fenn, ezek is az elmúlt 150-200 esztendőben épültek. Bár a háború után már nem jött a török, a szocializmus évei sem kedveztek a kastélyoknak.

Vásárhelyi-Bréda kastély

A térségben három olyan kastély található, mely számot tarthat a turisták érdeklődésére. Mindenek előtt a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastélyt ajánljuk, mely jelentős beruházással a 2010-es években újult meg jelentősen.

Lökösháza - Vásárhelyi–Bréda-kastély Vásárhelyi–Bréda-kastély Lökösháza Eredetileg főúri lakhely volt, de laktanyaként, üzemi konyhaként, téeszirodaként is használták már e kastélyt Lőkösházán. Kastély

Egyes források szerint Pollack Mihály tervezte a kastélyt Vásárhelyi János Arad vármegyei alispán megrendelésére, majd az 1700-1800-as évek fordulóján épült meg a főúri lak. A kastély átesett több tulajdonosváltáson, majd a rendszerváltás után kis híján az enyészeté lett: volt téesziroda, üzemi konyha, ifjúsági klub, ám egy befektetői csoport EU-támogatással felújította, így mára Dél-Békés egyik legvonzóbb turistalátványossága lett, naponta dél és 20 óra között látogatható, sőt a régmúlt a 21. század techológiájával találkozik, ugyanis esténként 3D-s vetítést élvezhetnek a látogatók.

Bánkúti kastély

Bár kastélynak nevezik, építészeti értelemben mégsem számít annak a bánkúti kastély, ami nem jelenti azt, hogy nem érdemes felkeresni ezt a helyet. Jelenleg közösségi ház működik itt, illetve az egykori lakó, Baross László emlékszobája is itt tekinthető meg. Az úgynevezett bánkúti kastély arról is híres, hogy a jeles növénynemesítő vendégeként többször megfordultak itt a két háború közötti időszak jelentős személyiségei, többek közt Horthy Miklós kormányzó és József főherceg.

Medgyesegyháza - Bánkúti kastély és Baross László Emlékszoba Bánkúti kastély és Baross László Emlékszoba Medgyesegyháza A közbeszédben bánkúti kastélyként emlegetett épület lényegében nem kastély, csupán az átlagosnál nagyobb, tetőtérbeépítéses épület. Kastély

Geist-kastély

A kiscsákói Geist-kastélyt is neves építész álmodta papírra: Ybl Miklós tervezte ifjabb Geist Gáspár megrendelésére. Ez a kastély is mostoha sorsra jutott a második világháborút követően, s az sem segített rajta, hogy egy német üzletember vásárolta meg. A férfi ugyanis időközben elhunyt, örökösei nem viselték szívükön a kiscsákói ingatlan sorsát, így úgy tűnt, elvész a műemlék épület. Ám a közelmúltban egy Kondoroson élő üzletember megvásárolta a kastélyt és hozzá is fogott a felújításhoz, így a remények szerint van esély az ingatlan megmentésére.

Orosháza - Geist Gáspár-kastély Geist Gáspár-kastély Orosháza 1760 óta tartozik Orosházához Kiscsákó, mely földrajzilag Nagyszénáshoz, illetve Kondoroshoz esik közelebb. Kastély

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!