Mutasd a térképen ›

Vásárhelyi–Bréda-kastély

Eredetileg főúri lakhely volt, de laktanyaként, üzemi konyhaként, téeszirodaként is használták a viharos múltú Vásárhelyi-Bréda kastélyt Lőkösházán, mely napjainkra Békés megye egyik legérdekesebb turistalátványossága lett.

A kastélyt a XVIII-XIX. század fordulóján építették, egyes források szerint Pollack Mihály tervei alapján Lőkösháza és Elek között egy kunhalomra. Építtetője Vásárhelyi János Arad vármegye alispánja volt (utolsó tulajdonosa, Bréda Viktor révén viseli a Bréda utónevet). A kastély a vicenzai Villa Capra mintájára épült és több mint száz évig eredeti funkciójában működött.

1944-ben kifosztották, majd államosították. Több tulajdonosa volt, először a Lőkösházi Állami Gazdaság, majd a kevermesi Lenin Tsz természetbarát egyesülete vette át. Időközben tovább folytatódott a leépülés, többek közt a parkerdő értékes növényeit is kivágták.

A 2000-es években a kastélyt egy magyar befektetői csoport vásárolta meg, akik EU-támogatásból újjáépítették és új funkciókkal látták el a Vásárhelyi-Bréda kastélyt, mely mára turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. A beruházás teljes költsége 338 millió forint volt, ennek nagyobb részét pályázati források tették ki.

A kastély minden nap déli 12 óra és 20 óra között nyitva tart. A látogatókat nem csak a klasszikus szolgáltatások – kiállítás, étterem, öt nyelvű idegenvezető rendszer használata – várják, hanem akik sötétedésig maradnak, különleges, 3D-s épületvetítés részesei lehetnek minden este fél kilenctől.

Képek

1 értékelés sorbarendezése: Dátum Értékelés
  1. Szalai Erzsébet Értékelés: 10/10
    1

    2015 tavaszán jártunk ott busszal Budapestről. Most próbálom kis jegyzeteimből megírni, hogy akkor hol jártunk, mit láttunk, de kár, hogy nem emlékszem mindenre, amit a kedves idegenvezető hölgy mondott.. sok mindent megtaláltam az interneten itt-ott, csak sajnos pár szót jegyeztem fel, amikor ott jártunk: Szent Anna Kápolna, Kállay Kristóf esküvője 1942.aug-ban és, hogy a fia járt ott a felújított épületben. A vetítés és a vacsora is nagyon tetszett, finom volt…. örülök, hogy ott jártam.. További sok sikert és látogatót kivánok:Szalai Erzsébet

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

/ 10

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!