Nagykamarás

Míg a szomszédos Almáskamarást elsősorban környékbeli németek, addig az egykori Komoráspuszta másik települését, Nagykamarást elsősorban észak-magyarországi és felvidéki földművelők telepítették újra, miután évszázadokkal korábban a törökök és a tatárok több ízben is kegyetlen pusztítást végeztek itt.

Az újratelepítés kezdeményezője Wodainer báró volt, aki Heves, Gömör, Borsod és Pest megyei árendás jobbágyokat hívott ide 1841-ben. Alig egy évtized múlva már közel kétezren éltek Nagykamaráson, melyet ugyancsak a báró alapított, megkülönböztetésül a szomszédos Almáskamarástól. A település szerkezete úgynevezett sakktábla-rendszerű, azaz az utcák párhuzamosan, illetve merőlegesen futnak egymással. A alapítók révén máig élnek olyan, a megyében máshol nem ismert hagyományok, mint a pruszlikolás, a tűzugrás, illetve a mártogatós tánc – olvasható a község weboldalán.

A jelenleg másfélezer fős község első temploma 1884-ben épült kondorosi és aradi mesterek keze munkája nyomán. További látványosság a honfoglalás 1000. évfordulójára emelt kereszt, melyet száz év után, 2000-ben fejújítottak. Megtekintésre érdemes az emlékpark is, ahol az I. és II. világháborús emlékmű áll – itt állítanak emléket a község háborúban elesett lakóinak.

A helyi föld kiváló adottságainak köszönhetően több mint száz éve a dinnyetermelés a fő profil a faluban, illetve nagy hagyománya van a fóliás kertészetnek. A burgonyatermesztés hagyományát is őrzik, mi több, a legjelentősebb helyi népünnepély is ezzel függ össze: a Krumplifesztivál egyre ismertebb gasztroesemény a megye-, st az országhatáron túl is. Ugyancsak nagy esemény – katolikus településről évén szó – a búcsú, melyet minden október első vasárnapján tartanak meg.

Ha kirándulás Nagykamaráson, akkor Boda-tó. A több mint négyhektáros vízfelülettel rendelkező természetes víz – mely Dél-Békésben az egyetlen ilyen állóvíz – korábban gyógyiszapjáról volt híres, mára országos hírű horgászparadicsom, ahol nagyszabású versenyeket is rendeznek. Figyelemre méltó a Boda-tó környékének gazdag növény- és állatvilága is. Ugyancsak érdemes elzarándokolni a község határában található kunhalmokhoz, melyek Komoráspuszta egy évezredes történetének tanúi.

Képek

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!