Kunágota

A dohánykertészek által alapított település nem csak a helyiek szorgalmáról ismert, hanem arról is, hogy számos ismert művész, sportoló született, illetve élt itt, többek közt Szokolay Sándor, Ronyecz Mária, Molnár Piroska, valamint Pócsik Dénes vízilabdázó.

A település múltja egészen az avarkorig vezethető vissza, hiszen a régészek élet nyomára leltek ebből az időszakból is. Az első írásos említés 1463-ból származik. A következő dátum a helyi históriában 1596, de ez feketével van írva, hiszen ekkor tették a földdel egyenlővé a korabeli települést, mely egészen 1844-ig volt néptelen. Ekkor – hasonlóan több környező faluhoz – Csongrádból, Hevesből, Pécskáról dohánykertészek érkeztek, akik fel is lendítették a falut, mely a nevét egyébként a kunokról, illetve a falu korábbi védőszentjéről kaphatta. A dohánylevél a község címerében is szerepel.

A huszadik század első felében már közel hétezer főt számlált a falu, ám napjainkra ez a szám megfeleződött a háború, a holokauszt és a gazdasági válságok miatt.

A község az átlagnál is több híres embert adott az országnak, világnak: itt temették el a magyar gyümölcsnemesítés egyik úttörőjét, Bereczki Mátét, itt született Bala Manó orvos, Seres József író, Varga Mihály újságíró, Szokolay Sándor zeneszerző. Itt született Pócsik Dénes olimpiai bajnok vízilabdázó, Reichmann Ernő Ezra, a Bátorság érdemjel birtokosa, Ronyecz Mária színésznő, valamint itt töltötte a gyermekkorát a Nemzet Színésze, Molnár Piroska.

Móra Ferenc régészként fordult meg a faluban, élményeit A kunágotai lovassírok című elbeszélésben fogalmazta meg, illetve Kunágotán játszódik a Mit találtam a cirokföldön… című elbeszélés.

Napjainkra is megmaradt térségi központ jellege a környező települések körében, például mentőállomás működik, az orvosi ügyelet pedig 12 település ellátásában vesz részt.

A település kiemelt látnivalója zsidó temető, de érdemes megtekinteni a katolikus és a református templomokat is. A temetőben találhatók a világháborús emlékművek, illetve a már említett Bereczki Máté síremléke.

Aki szórakozásra, hangulatos fesztiváli hangulatra vágyik és kedveli a lovassportokat, ne hagyja ki az augusztusi Kunágotai Lovasnapokat, melyhez falunapok is kapcsolódnak az állami ünnepen. Ugyancsak sok látogatót vonz a hagyományos Imre-napi búcsú, melyen a katolikusok védőszentjét ünneplik.

Képek

A képeket készítette: Páli Józsefné

Település attrakciói

Kunágota – készítette: Páli Józsefné Zsidó temető Kunágota A környező településekhez hasonlóan Kunágotán is gazdag kultúrkincset hagytak maguk után a zsidók. Vallás

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!