Nagybánhegyes

Paprika és Túró Rudi – ha két szóval akarjuk összefoglalni Nagybánhegyes közelmúltját, akkor leginkább az egyik legkedveltebb fűszernövény, illetve a népszerű csemege szimbolizálja a leghitelesebben a múltat és a jelent.

Sajnos a Túri Rudi már csak a múlt, hiszen az évtizedekig sikeres tejüzem is áldozatul esett a rendszerváltás utáni tejipari privatizációs folyamatoknak. Korábban a helyi termelőszövetkezet melléküzemágaként működött, s nem csak a klasszikus túrócsemege készült itt, hanem különböző termékfejlesztések révén az egészséges életmódhoz szükséges tápanyagokat is tartalmazó termékeket is piacra dobtak. A másik ismert nagybánhegyesi sikertermék a kézzel előállított parenyicasajt volt.

A paprika évtizedek óta az egyik legfontosabb megélhetési forrása a helyieknek, rengeteg fóliasátor található a községben. Nem csak termelik, fogyasztják, ünneplik is a paprikát Nagybánhegyesen, hiszen minden évben megrendezik a paprikafesztivált, melyen az ünneplésen túl szakmai, piaci kérdésekről is szó esik.

A településen jelenleg közel 1600-an élnek, ám ez a szám korábban jóval nagyobb volt. A többségében szlovákok által 1832-ben újratelepített községben 1908-ban 5200-an éltek – ebben az esztendőben változtatták meg a nevét Tótbánhegyesről Nagybánhegyesre. Hasonlóan a szomszéd falvakhoz, városokhoz az 1950-es megyerendezéssel kerültek Békéshez.

A település életében nagy traumát okozott az 1947-es lakosságcsere, hiszen a többségi szlovákok mintegy nyolcvan százaléka Felvidékre települt, helyükre Vágfarkasról és Negyedről érkeztek magyarok – fél évszázad után sem mondható, hogy önként és dalolva, hiszen marhavagonokban szállították ide őket és sokáig tartott, mire bekapcsolódtak a község életébe.

1971-ben fedezték fel, hogy gyógyvizet rejt a föld a falu alatt. Ezt ki is használták a helyiek, a nagybánhegyesi termálfürdő manapság is szívesen látogatott turisztikai célpont, nem csak helyi és környékbeli, hanem külföldi fürdőzni vágyók részére is.

További megtekintésre érdemes látványosságok a településen: az első világháborús emlékmű, első és második világháborús katonasírok, evangélikus templom stb.

A községből származó híres emberek: Dr. Hanzó Lajos, Kossuth-díjas pedagógus, történész, Thaisz Lajos botanikus, Korbuly Mihály vegyészmérnök.

Képek

Település attrakciói

Nagybánhegyes - Evangélikus templom, főtér Evangélikus templom, főtér Nagybánhegyes A nagybánhegyesi szlovák telepesek révén a községben az evangélikus gyülekezet rendelkezett először saját templommal. Vallás
Nagybánhegyes - Nagybánhegyesi Termálfürdő Nagybánhegyesi Termálfürdő Nagybánhegyes Elsősorban a mozgásszervi és a bőrbetegségekben szenvedőknek ajánlják a nagybánhegyesi jódos termálvizet. Fürdő, strand
Nagybánhegyes - Paprika fesztivál Paprika fesztivál Nagybánhegyes Ha alaposan megnézzük a nagybánhegyesi légifotókat, rengeteg fóliasátor tárul elénk. Ezekben többnyire paprikát termelnek. Ismétlődő rendezvény

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!