Mutasd a térképen ›

A forradalmak emlékműve

1999-ben emeltek emlékművet Kardoskúton a két legnagyobb forradalom emlékére.

Kalmár Tibor alkotása a polgármesteri hivatallal szemben, a falu főterén látható. A monumentális mű hat méter magas, felfelé keskenyedő mészkőobeliszk, melyen madárszárny-töredékek látható. A szoborhoz vezető utat bazaltkockákkal kövezték ki. Egyszerre állít emléket 1848-49 és 1956 hőseinek.

Kardoskút önkormányzata a település önállósodásának 50. évfordulójára állíttatta az emlékművet, ugyanis korábban a terület a vásárhelyi pusztához tartozott, majd 1949-ben lett hivatalosan is község.

A szegedi alkotónak több munkája látható Békés megyében, többek közt a medgyesegyházi Olvasó fiú. Számos munkája látható Szegeden, Csongrád megye más településein, de Albert Camus-ről formázott munkája Párizsban tekinthető meg.

Képek

A település további attrakciói

Kardoskút - Kardoskúti Fehértó Fehér-tó Kardoskút A kardoskúti Fehér-tó 1966-tól természetvédelmi terület, 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park része. Természeti
Kardoskút - Pusztaközponti Múzeum Pusztaközponti Múzeum Kardoskút A község központjától néhány kilométerre található az úgynevezett Pusztaközpont, ahol a Kardoskúti Múzeum várja a érdeklődőket. Kiállítás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

/ 10

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!