Mutasd a térképen ›

Tatársánc

Elnevezése szerint a tatárokhoz kapcsolódik a Pusztaföldvár határában található Tatársánc, ám a régészek megállapították: még az ókorban építették a különleges halmokat.

A régi katonai térképek még alte, azaz öreg sáncként említik azokat a képződményeket, melyek Pusztaföldvár határában tekinthetők meg. Egy 1939-es nagyszabású régészeti feltárás megállapította, hogy nagy valószínűséggel az avarok által épített földvár maradványairól van szó, melyet az avarok építettek a bronzkor utolsó szakaszában, időszámításunk előtt a VIII-V. század környékén, mégpedig a szkíta vagy a kelte törzsek elleni védekezésül. Nevét később kapta a Kis-, illetve Nagytatársáncként említett terület.

Az építmény teljes hossza több mint három kilométer, átmérője 1800 méter. A kutatók szerint 2-2,5 méter, a vizesárok szélessége 25–35 méter, mélysége ugyancsak két, két és fél méter lehetett.

Az egykori erődítmény nagy része erodálódott, oldalait szántóként művelik. A meredekebb északkeleti oldalt nem művelték, így jelenleg is gyep borítja, mely rendkívül ritka növényfajtáknak ad otthont. Ezek közé tartozik az ebfojtó müge, a macskahere, a kónya zsálya, a közönséges borkóró és a csuklyás ibolya.

Az ősgyep 1971 óta országos védelem alatt álló, fél hektárnyi területével ez hazánk egyik legkisebb természetvédelmi területe, tudományos jelentősége viszont annál jelentősebb.

Képek

A település további attrakciói

Pusztaföldvár - Evangélikus templom Evangélikus templom Pusztaföldvár 1913 óta van templomuk a pusztaföldvári evangélikusoknak. Vallás
Pusztaföldvár - Római katolikus templom Római katolikus templom Pusztaföldvár A Magyarok Nagyasszonya névre keresztelték Pusztaföldvár 1907-ben épült katolikus templomát. Vallás
2 értékelés sorbarendezése: Dátum Értékelés
 1. Rácz Timóteusné Értékelés: 10/10
  1
  +1

  Nagyon szeretem Tatársáncot, ott voltam gyerek. Rengeteg emlék köt oda. Az általános iskolát földváron végeztem. Nagyon szeretem ezt a települést. Ja és még valami! Fodrász tanuló is ott voltam. A ma napig is gyakran megfordulok a kedvenc kis falumban.

 2. Arnóczky József Értékelés: 5/10
  2
  +1

  A Tatársánc közelében – még – álló “Klebersberg” iskola történetéhez keresünk emlékezőket. Nagyon fogy az időnk…
  70 311-6272

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

/ 10

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!