Mutasd a térképen ›

Vasút történeti kiállítás

A legendás Békéscsaba-Békéssámson kisvasút emlékét az érintett állomások közül Kaszaperen őrzik a legaktívabban, a községben vasúttörténeti kiállítást is berendeztek.

Az egykori AEGV (Alföldi Első Gazdasági Vasút) Békéscsaba-Békéssámson vonala 1899 és 1972 között közlekedett, majd felszámolták azt. Olyan állomásokat érintett, mint Csabaszabadi, Gábortelep, Csanádapáca, Vilmamajor, és persze Kaszaperi tanyák, Kaszaperpuszta felső és Kaszaper. A helyiek néhány esztendeje döntöttek úgy, hogy összegyűjtik a kisvasúttal kapcsolatos relikviákat, felújítják az egykori állomásépületet – melyet a MÁV a településnek adott, mely azt különböző célokra használta azt évtizedek során – és kiállítást rendeznek be.

A fáradozást siker koronázta, olyannyira, hogy egy C50 sorozatú mozdonyt és néhány kocsit is szereztek, mégpedig Kecskemétről. Ezeken túl számos vasúttörténeti emlék látható itt: régi fotók és egyéb dokumentumok, melyek nem csak a gazdasági vasút és Kaszaper, hanem az egész Alföld régmúltját segítenek megérteni.

Képek

A település további attrakciói

Kaszaper - Római-katolikus templom Római-katolikus templom Kaszaper Kaszaper katolikus temploma 1925-ben épült meg, mint kápolna, majd ezt bővítették 1949-ben. Vallás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

/ 10

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!