Mezőkovácsháza

A 6300 lelkes Mezőkovácsháza alig harminc esztendeje viseli a városi rangot, azonban térségi meghatározó szerepe ennél sokkal régebbi időkre nyúlik vissza.

Abban eltérnek az álláspontok, hogy honnan kapta a nevét a település, abban azonban mindenki egyetért, hogy a kovács mesterséghez kapcsolódik a névadás. Az egyik álláspont szerint Hunyadi János fegyverkovácsaitól ered az elnevezés, ugyanis 1463-ban már Kowachazaként említik írott források.

Egy másik verzió szerint erre hajtották Bécs felé a marhákat Erdélyből, s itt épített házat az a kovácsmester, aki különböző szolgáltatásokat nyújtott a kupeceknek, amiből jól meg is élt. Így a területet már csak így emlegették az utazók: “a kovács háza”.

Helytörténeti és régészeti kutatások szerint az avar korig nyúlik vissza a térség története, a 9. században már templomos hely volt. Az avar kori, majd honfoglalás kori lakott helyet a tatárjárás pusztította el először – írja a Wikipedia szócikke.

A 15. század második felében, 1463-ban Mátyás királytól mezővárosi rangot kapott az akkorra újra benépesült település, mely később az ismert történelmi viharok miatt elnéptelenedett.

Ezt követően Mezőkovácsháza és Reformátuskovácsháza fejlődése párhuzamos fejlődésbe kezdett, igaz, később egy településsé váltak. Mindkét helyet kertészek népesítették be a XIX. század első évtizedeiben, Református-Kovácsházát (ekkor még így írták) Kövér Kajetán és rokonai, míg a későbbi Bittó- illetve Nagy-Kovácsházát a puszta főbérlője, a Bittó család kezdeményezésére északi magyar és szlovák telepesek.

Az 1870-es években Kovácsháza már szolgabírósági székhely, illetve Csanád vármegyei járási székhely. Újabb lendületet a vasút megjelenése adott a fejlődésnek, melyet csak a világháborúk és a holokauszt tört meg, ugyanis hatalmas volt az emberveszteség.

A már jelenlegi nevét viselő Mezőkovácsháza 1950-től tartozik Békés megyéhez, majd 1969-ben egyesül a két Kovácsháza. mely 1986 óta visel városi rangot.

A legfőbb helyi turisztikai attrakció a Borostyán Fürdő, melyet német és szlovák turisták is előszeretettel látogatnak nyaranta, de természetesen a környékbeliek is kedvelik. A horgászok számára vonzó célpont a helyi bányató, mely nem csak a sportág szerelmeseit vonzza, hanem rendezett, hangulat környezetével minden pihenni vágyót.

Ugyancsak érdekesség a helyi “Pacific Blue” alakulat: a megyében, de még az országos szinten is egyedülállónak számít a helyi rendőrkapitányság kerékpáros szolgálata.

Képek

Település attrakciói

Mezőkovácsháza - Boldogságos Szűz római katolikus templom Boldogságos Szűz római katolikus templom Mezőkovácsháza 1879-ben épült a mezőkovácsházi katolikus templom, de már a század elején gyakorolták hitüket az itt élők. Vallás
Mezőkovácsháza - Borostyán Camping és Strandfürdő Borostyán Camping és Strandfürdő Mezőkovácsháza A dél-békési térség egyik legkedveltebb fürdőhelye a mezőkovácsházi Borostyán Camping és Strandfürdő. Fürdő, strand
Mezőkovácsháza - Csanád vezér szobra Csanád vezér szobra Mezőkovácsháza A róla elnevezett iskola előtt áll 2000 óta Csanád vezér egészalakos szobra Mezőkovácsházán. Emlékmű, szobor
Mezőkovácsháza - Hunyadi János szobra Hunyadi János szobra Mezőkovácsháza A Hunyadi családnak nem véletlenül alakult ki kultusza Dél-Békésben, hiszen hosszú ideig az ő birtokuk volt ez a környék. Emlékmű, szobor
mezokovacshazi_napok_01 Mezőkovácsházi Napok Mezőkovácsháza A Mezőkovácsházi napok a dél-békési járási székhely legnagyobb szabású ünnepségsorozata, Szent István napján tartják. Ismétlődő rendezvény
Mezőkovácsháza - Református templom Református templom Mezőkovácsháza Reformátuskovácsháza története egyben a helyi református egyház története is, hiszen Kálvin követői alapították az egykor önálló települést. Vallás

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!